PRIJAVI SE
in sodeluj na forumu, komentiraj, ocenjuj... Registriraš se v samo 10ih sekudah!
Hujšanje

10 nasvetov za hujšanje

V članku boste izvedeli 10 odličnih nasvetov za hitro in zdravo hujšanje. Držite se jih in rezultati bodo vidni v nekaj dneh. Počutili se boste bolje in izgubili boste nekaj odvečnih kilogramov.

1. Dodajte, namesto, da bi odvzeli

V vaš dnevni jedilnik poskusite dodati zdrava živila, ki jih imate radi. Metoda dodajanja je učinkovitejša od metode odvzemanja. Za zajtrk lahko v skodelico mleka in žit dodate narezano sveže sadje (jabolka, grozdje...), v omake, juhe dodajte čimveč sveže zelenjave in zelenjave, ki jo imate radi. Bodite pazljivi na kalorije. Priporočamo vam, da ste pred večerjo, obrokom telesno aktivni - pa naj bo to nekaj hitrih plesnih gibov, malo rekreacije ali kratek sprehod.

2. Ne marate telovadbe?

Če že samo misel na telovadbo v vas vzbudi odpor, je mogoče res najbolje, da ne telovadite. Mogoče je trik v tem, da jo niti ne bi poimenovali tako in bi počeli stvari, ki vas veselijo. Porabite kalorije s kolesarjenjem, pohodništvom, pranjem avtomobila, igranjem frizbija, sprehodom ali tekom s psom... Možnosti je veliko, izberite tisto, ki vam je res všeč in v njej uživate.

3. Pojdite na sprehod

Sprehod je zelo učinkovita rekreacija, da ostanete oz. pridete v formo in shujšate. Če je lepo vreme in imate čas, ga vsekakor izkoristite za sprehod. Če v vaši okolici ni sprehajalnih poti, si lahko pomagate s spodnjimi nasveti:

  • parkirajte čim dlje od vhoda v trgovino
  • uporabite stopnice namesto dvigala
  • iz avtobusa izstopite postajo, dve prej
  • poslušajte glasbo medtem ko se sesate, pometate, pospravljate in povišajte srčni utrip

4. Lahka živila

Namesto živil s polnomastnimi siri, mlekom ipd. izberite raje podobno živilo v lahki obliki. Okus ne bo toliko slabši, v telo boste pa zagotovo vnesli manj kalorij. Ko boste naslednjič šli v trgovino in se ne boste mogli upreti vaši najljubši pici, sladoledu, le glejte, da boste izbrali tistega z manj maščobami. Pazljivi bodite tudi pri pijači in izberite tisto z manj kalorijami.

5. Hidratacija pomaga

Priporočamo vam, da pred obrokom spijete kozarec vode. Tako se boste počutili sitejše in pojedli boste manj. Prav tako je priporočljivo vedno imeti pri roki plastenko vode in ko vas zamika kakšen hiter, nezdrav prigrizek raje spijte požirek vode. Voda pa vam bo pomagala tudi pri rekreaciji. Znano je, da če boste pili dovolj tekočine boste lahko telovadili dlje kot če jo ne bi.

6. Delite hrano s partnerjem, prijateljico

Obroki v restavracijah znajo biti obilni. Zakaj jih ne bi delili s partnerjem? Delite si lahko vse od pice, sladic, prigrizkov. Prihranili boste denar in še shujšali boste. V primeru, da hujšata oba pa je hujšanje še bolj učinkovito. Dvojna motivacija ob enakem naporu.

7. Televizija in rekreacija

Če radi in veliko gledate televizijo, se lahko med gledanjem tudi rekreirate. Tako boste združili prijetno s koristnim. Zaplešite in zamigajte ob priljubljeni glasbi, boksajte, ko vam prizor ni všeč. Reklame so tudi idealni čas za rekreacijo. Primite in dvigujte plastenko vaše najljubše pijače in razmigajte bicepsise, sprehodite se po stanovanju, skočite za minuto, dve na sobno kolo... Seveda se lahko s pomočjo televizije tudi dlje rekreirate. Kupite si vadbeni CD/DVD in telovadite kar pred tv zaslonom. Če se vam uspe med gledanjem tvja razgibati za vsaj 15min, ste že naredili nekaj dobrega za svoje telo.

8. Uporabite manjši pribor

Majhen obrok na velikem krožniku zgleda kot, da bi si želeli še medtem ko majhen obrok na manjšem krožniku vam že da občutek, da ste dobili dovolj. Če se le da, poskusite uporabiti manjši pribor (žlice, vilice, skodelice, krožnik...).

9. Bodite aktivni

Če se dolgočasite, boste lahko pojedli več zato bodite aktivni. Če vas vsa vnema okoli hujšanja začne dolgočasiti, se zamotite še s čim drugim kar ni povezano s prehrano - slikajte, izvajajte jogo, bodite aktivni v politiki, pomagajte otroku pri šolski nalogi, prebelite sobo... Če ste že dovolj aktivni, pa pazite, da ne boste jedli pred televizijo saj takrat niste osredotočeni na hrano in pojeste več kot bi sicer.

10. Bodite potrpežljivi in vztrajni

Raziskave so pokazale, da so tisti, ki so izgubili 10kg in več ter so težo vzdrževali vsaj dve leti tudi kasneje težo lažje izgubili ali jo vzdrževali za pri hujšanju nikakor prehitro ne vrzite puške v koruzo ampak bodite vztrajni in potrpežljivi.

Komentarji (1)

#1 - Andreja, 20.04.2019 ob 17:04
Dobri nasveti za hujšanje. Nekaj sem se jih že tako ali tako držala, ostalih se pa še bom.