PRIJAVI SE
in sodeluj na forumu, komentiraj, ocenjuj... Registriraš se v samo 10ih sekudah!
Hujšanje

Hujšanje po porodu

Kdaj lahko začnete s hujšanjem po porodu?

S hujšanjem po porodu ne hitite. Počakajte na prvi poporodni pregled (ponavadi 6-8 tednov po porodu). Priporočljivo je, da se posvetujete z vašim zdravnikom.

Če dojite, ne hujšajte, počakajte, da z dojenjem prenehate. Vaše telo bo po porodu potrebovala veliko energije zato bi lahko prehitro hujšanje podaljšalo čas okrevanja in vas še bolj utrudilo.

Kako po porodu varno hujšati?

Zdrava prehrana, ki bo vsebovala veliko zelenjave in sadja bo pripomogla k hitrejšem poporodnem okrevanju. Upoštevajte spodnje kratke nasvete za zdravo poporodno dieto.

 • vzemite si čas za zajtrk
 • pojejte vsaj 5 obrokov sadja in zelenjave dnevno
 • v jedilnik vključite živila z visokim deležom vlaknin kot so oves, fižol, leča, zrna, semena... (so težje prebavljiva kar pomeni, da bo telo porabilo dodatne kalorije, da jih razgradi poleg tega pa vam dajo tudi občutek sitosti)
 • omejitev vnos mastnih in sladkih živil kot so hitra hrana, pecivo, sladkarije, piškoti, gazirana pijača...

Kombinacija zdrave prehrane in telesne aktivnosti bo najbolj pripomogla k izgubi odvečnih kilogramov.

Katera je varna telesna poporodna aktivnost?

Najti čas za telesno aktivnost ob novorojenčku zna biti težavno vendar vse se da, če je volja. S telesno aktivnostjo ne pretiravaj in ne prehitevajte. Kmalu po porodu lahko začnete izvajati lažjo telesno aktivnost kot je 

 • sprehod
 • vaje za krepitev mišič medeničnega dna (z njimi boste preprečile nenamerno uhajanje urina): mišice medeničnega dna so mišice, ki jih občutite, če poskusite prekiniti tok urina (to izvedite samo enkrat, da občutite in ugotovite katere mišice to so, ne počnite tega redno). Po porodu je priporočljivo, da vaje izvajate leže, nekajkrat na dan. Vzele vam bodo le par minut. Stisnite mišice za nekaj sekund, nato toliko sekund tudi počivajte. Na začetku bodo mišice hitro utrujene. Po nekaj vaje pa mišice stisnite in pridržite za 5 sekundi nato 5 sekund počivajte. Vajo ponovite 10x. Na dan naredite 3 takšne vaje.
 • raztezanje: raztezanje hrbta - vležite se na tla z glavo navzdol, z rokami se dvignite, da se v hrbtu usločite, pridržite 5 sekund, vajo ponovite 4-5x. Sedenje ob steni  - s hrbtom se naslonite na steno, počepnite, da se kolena upognejo na 45º, položaj pridržite 10 sekund potem se počasi dvignite. Vajo ponovite 3-10x. Odriv od stene - stopite nekoliko stran od stene, naslonite se nanjo z rokami naprej, odrinite se v prvotni položaj. Vajo ponovite v treh sklopih po 10 ponovitev. Medenični dvig - vležite se na tla s hrbtom navdol. Pokrčite kolena in iztegnite roke. Dvignite medenični predel navgor, pridržite in spustite v prvotni položaj. Vajo ponovite 10x.

Z zahtevnejšo telesno aktivnostjo počakajte vsaj 6 tednov, da si telo opomore. Ko se boste počutile dovolj močne in pripravljene za rekreacijo, lahko postanete bolj telesno aktivne. Dobro je, da se posvetujete z zdravnikom še posebaj, če:

 • ste rodile s pomočjo carskega reza
 • je prišlo do kakršnihkoli zapletov po porodu
 • imate bolečine v medeničnem predelu ali hrbtu

Vaje, ki jih lahko izvajate, ko mine vsaj 6 tednov od poroda (programi naj bodo primerni za mame)

 • pilates
 • joga
 • aerobika ali kardiovaskularne vaje
 • ...

Dnevno poskusite biti telesno aktivne vsaj 30 min, 5 dni na teden. Če se želite razgibati z ostalimi mamicami, se lahko pridružite kakšni skupinski vadbi (pilates, joga...) namenjeni mamam.

Komentarji (0)