PRIJAVI SE
in sodeluj na forumu, komentiraj, ocenjuj... Registriraš se v samo 10ih sekudah!
Hujšanje

Hujšanje brez večerje

Preskakovanje obrokov praviloma ni najbolj zdrava praksa, a če med dnevom jeste primerno lahko poskusite izgubiti nekaj odvečne teže tudi tako, da se izognete večerji.  Mnenja o primernosti tega načina hujšanja so deljena zato vam svetujemo, da se pred hujšanjem brez večerje  posvetujete z vašim izbranim zdravnikom. Vsekakor pa se držite enostavnega pravila. Če za večerjo že jeste, naj bo obrok lahek in majhen. Za tiste, ki se boste odločili hujšati brez večerje pa smo spodaj pripravili nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo v pomoč.

  • Zbudite se zgodaj in opravite aerobno vadbo (na primer joga ipd.).
  • Zajtrk, kosilo in vmesni (zdravi) prigrizki  vas morajo oskrbeti z dovolj energije za čez dan. Poskrbite, da boste jedli zdravo. V vaš dnevni jedilnik  vključite dovolj svežega sadja in zelenjave.  Uživajte pusto meso in ribe, izognite se živalskim maščobam.
  • Hrano jejte počasi, saj občutek sitosti pride z zamikom.
  • Namesto večerje se raje odpravite na sprehod za 45 minut.  Na poti pijte vodo ali brezkofeinsko kavo. Sprehod naj bo nizko intenziven.
  • Pojdite spati zgodaj, vsaj do 22:00.
  • Če se boste po  nekaj dneh brez večerje počutili slabo in bili brez energije, vam priporočamo, da večerjo ponovno vključite v svoj jedilnik.

 

Pomisleki pri hujšanju brez večerje

Zajtrk in kosilo naj bi bila najbolj obilna dnevna obroka. Temu je tako, ker smo  praviloma med dnevom bolj fizično aktivni kot proti večeru, a to še ne pomeni, da je priporočljivo, da bi se večerji popolnoma  izognili. Če večerjo preskočimo in med dnevom ne poskrbimo za primerno prehrano, se ponoči pogosto pregrešimo s čim sladkim, če pa se nam že uspe vzdržati, pa ima to za posledico velik časovni zamik med zadnjim obrokom dneva ter prvim obrokom naslednjega dne kar ima lahko privede do občutka lakote, nespečnosti, zakisanost telesa, slabosti.

Priporočljivo je, da imate večerjo kar se da zgodaj oz.  vsaj 2 uri pred spanjem. Prej kot jo boste imeli večja je verjetnost, da boste pred spanjem še nekoliko aktivni.

Ali se boste odrekli večerji ali je na vas. Če se ji ne boste, vam priporočamo,  da jeste lahko in zdravo hrano, vključite lahko nekaj malega ogljikovih hidratov in ne pozabite na to da bodo obroki majhni.  Prednost takšnega načina ni samo v tem, da boste izgubili nekaj odvečnih kilogramom ampak tudi v boljšemu počutju naslednji dan. Če se večerji nameravate odreči, še ne pomeni, da se boste zvečer in zjutraj počutili slabo. Poskrbeti morate le za uravnoteženost prehrane med dnevom ter primerno telesno aktivnostjo. Tudi brez večerje se boste lahko naslednji dan zbudili spočiti, naspani in polni energije.

Komentarji (1)

#1 - asal, 20.04.2019 ob 17:04
ertry