PRIJAVI SE
in sodeluj na forumu, komentiraj, ocenjuj... Registriraš se v samo 10ih sekudah!
Hujšanje

Kako shujšati?

Kako shujšati brez strogih diet?

V članku boste izvedeli, kako lahko hitro, varno in zanesljivo shujšate ne da bi se pri tem morali držati strogih diet katerih učinki so kratkotrajni.

Shujšate lahko zdravo in hitro s pomočjo zdrave prehrane in redne telesne aktivnosti. Po mnenju strokovnjakov lahko na tak način izgubite do kar 1.5kg telesne teže v samo enem tednu.

Kako shujšati in pri tem ne stradati?

Formula hujšanja je enostavna. Vaše telo na dan potrebuje določeno število kalorij za ohranitev telesne teže. Če v telo vnesete več kalorij, jih to izloči oz. shrani v podkožno maščobo. Če v telo ne vnesete zadostnega števila kalorij, shujšate saj telo porabi zaloge iz maščobnega tkiva ali mišične mase. Poleg zmanjšanega vnosa hrane lahko kalorije uspešno zmanjšate tako, da jih porabite s telesno aktivnostjo. Za začetek najprej preverite koliko kalorij vaše telo dnevno potrebuje za ohranitev telesne teže. Na hujsam.com smo za vas pripravili odličen in brezplačni kalkulator kalorij. Nato preverite vaš indek telesne mase, ki vam bo razkril koliko kilogramov morate izgubiti, da bo vaša telesna teža primerna. S hrano poskusite ne preseči priporočenega dnevnega vnosa kalorij po kalkulatorju kalorij ter z redno rekreacijo (cca. 1h) in zmanjšanim vnosom hrane porabiti 500 - 1000 kalorij. Na ta način boste lahko shujšali od 0.5 do 1kg/teden. Če želite shujšati hitreje, boste morali še zmanjšati vnos hrane ter biti še bolj telesno aktivni vendar bodite pri tem zmerni (če porabite več kot 1000 kalorij od vašega dnevno priporočenega vnosa je to lahko zdravju škodljivo).

Kako shujšati še hitreje?

Poleg redne rekreacije boste shujšali še hitreje, če se boste bolje prehranjevali in upoštevali spodnje nasvete.

  • pijte veliko vode
  • jejte veliko zelenjave za občutek sitosti
  • iz kuhinje in hladilnika odstranite hrano s katero "grešite"
  • bodite aktivni, da ne boste jedli samo, ker vam je dolgčas
  • jejte samo za mizo in ne pred hladilnikom
  • ne preskakujte obrokov

Rekreacija za izgubo telesne teže

Študije se pokazale, da je za izgubo telesne teže priporočljivo vsaj 1h telesne vadbe na dan. Za hujšanje so najučinkovitejše kardio vaje, saj pri njih porabite največ kalorij. Priporočamo vam, da občasno (nekaj ur na teden) izvajate tudi vaje za moč. Da bo telesna aktivnost kar se da učinkovita ter da boste izgubil kar se da veliko kalorij in s tem kilogramov se priporoča, da "zašvicate" že pri ogrevanju ter se znojite ves čas treninga. Tako boste vedeli, da delate dobro. Vendar bodite pri vajah zmerni in postopni, da ne pride do poškodb. Intenzivnost in učinkovitost treninga lahko povečate tako, da naredite intervalni trening kar pomeni, da ste za kratek čas zelo intenzivni tem intervalu pa sledi srednje intenziven interval. Ta vzorec ponavljajte skozi celotno vadbo.

Zdravo hujšanje

Če porabite oz. v telo vnesete več kot cca. 1000 kalorij manj od vašega dnevno priporočenega vnosa je to ne samo lahko zdravju škodljivo ampak boste poleg maščobnega tkiva začeli izgubljati tudi mišično maso in tako ne boste več imeli moči za pravilno in intenzivno izvedbo treningov. Upočasnil se vam bo tudi metabolizem in ker takšnega tempa po vsej verjetnosti ne boste mogli dolgo zdržati boste spet začeli pridobivati na telesni teži. Pri hujšanju bodite zato dosledni, zmerni in se držite nasvetov in priporočil, ki smo jih zapisali v članku.

Komentarji (2)

#1 - Miha Geršič, 20.04.2019 ob 17:04
Dobro napisan članek!
#2 - Carmen5, 20.04.2019 ob 17:04
Čudovit članek, strnjeni so vsi dobri nasveti, ki jih potrebujemo za hujšanje! Meni je najbolj všeč čimveč gibanja, tek, hribi, kolo...in pa seveda tekočina. Ne more vam spodleteti!
Karmen
<a href="http://www.futr.si/kako-shujsati/"></a>