PRIJAVI SE
in sodeluj na forumu, komentiraj, ocenjuj... Registriraš se v samo 10ih sekudah!
Hujšanje

Hujšanje s paradižnikom

Splošno o hujšanju s paradižnikom

Če želite živeti zdravo in izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, morate v vaš dnevni jedilnik vključiti dovolj sveže zelenjave. Med zelenjavo, ki vsebuje malo kalorij telo pa oskrbi z veliko zdravilnimi sestavinami izstopa paradižnik. Z rednim uživanjem se ne boste počutili le bolje ampak boste izgubili tudi nekaj odvečne teže.

Zakaj je hujšanje s paradižnikom učinkovito?

Paradižnik vsebuje zelo malo kalorij

Velik paradižnik ima le 33 kalorij, srednje velik okoli 22, pol skodelice (70g) češnevega paradižnika pa 13. Redno uživanje paradižnika zaradi nizke vsebnosti kalorij in zdravilnih učinkovin pripomore k izgubi telesne teže in izboljšanju tako fizičnega kot tudi psihičnega zdrava.

Paradižnik  je bogat vir vlaknin, vsebnost maščob pa je nizka

Zaradi nizke vsebnosti maščob je paradižnik idealen za nizkomaščobne diete. Vsebuje veliko vlaknin, ki vam bodo dale občutek sitosti. Srednje velik paradižnik jih vsebuje okoli 1.5g, velik kar 2.2g. Poleg slednjih paradižnik vsebuje še naravni sladkor, kalij, kalcij, vitamin C, vitamin K, vitamin A in majhno vsebnost beljakovin. Zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov (srednje velik okoli 5g, velik 7g) pa je primeren tudi za nizko ogljikovo-hidratne diete.

Paradižnik ima visoko vsebnost vode

Paradižnik vsebuje veliko vode, ki vam bo prav tako v pomoč pri hujšanju, saj vam bo dala občutek sitosti zato boste pojedli manj kot bi sicer.

Paradižnik ima močan detoksikacijski učinek

Detoksikacija je za telo zelo koristna, saj se z njo iz telesa odstranijo škodljivi nakopičeni toksini poleg tega pa ima tudi pozitiven vpliv na zmanjšanje maščobnega tkiva. Za njen nastanek so potrebni močni antioksidati kot sta na primer vitamin C ter vitamin A, katerih bogat vir je tudi paradižnik. Omenjena vitamina bosta pa vaše telo obvarovala tudi pred prostimi radikali.

Dodatne koristi uživanja paradižnika

Paradižnik med drugim vsebuje tudi likopen. Ta je koristen, ker  zmanjša možnost nastanka raka, srčnih bolezni* ter prav tako občutljivost kože na škodljive UV žarke za katere je znano, da lahko povzročijo nastanek gub.

Kako uživati paradižnik

Pripravite si zdrav, sočen napitek iz paradižnika, dodajte paradižnik sendviču ali pa pripravite okusno paradižnikovo juho. Paradižnik se odlično poda tudi k špagetom ali solati. Odsvetujemo vam uporabo paradižnika iz konzerv, če ne gre drugače bodite pozorni, da le ta vsebuje malo ali nič natrija. 

* po študiji Liz Weinandy, dietičarke iz Ohio State University Medical Center

Komentarji (0)