PRIJAVI SE
in sodeluj na forumu, komentiraj, ocenjuj... Registriraš se v samo 10ih sekudah!
Hujšanje

Hujšanje s tekom

Tek je ena izmed najučinkovitejših telesnih aktivnosti za izgubo telesne teže. Z njim boste izgubili veliko odvečnih kalorij brez, da bi se vam bilo potrebno držati strogih diet.

Zakaj je hujšanje s tekom učinkovito?

1. S tekom hujšate tudi, ko počivate

Visokointenzivna rekreacija kot je tek spodbuja višjo porabo kalorij po vadbi v primerjavi z nizkointenzivno. S tekom boste tako izgubili več kalorij kot bi jo samo s hojo na isti razdaliji (predvsem zaradi višje porabe kalorij po vadbi). Iz raziskav so ugotovili, da tekači na dolgi rok shujšajo tudi do 90% bolj kot pohodniki.

2. Tek je časovno učinkovitejši od hoje

Čeprav mit pravi, da porabimo enako št. kalorij, če pretečemo ali prehodimo isto razdalijo lahko v enakem času pretečemo tudi 2-3x razdalijo kot jo prehodimo in tako hujšamo še bolje in učinkoviteje.

3. Tek je zelo priročen

Za tek potrebujete zelo malo, le par kvalitetnih superg. Lahko tečete sami, v dvoje ali skupini skorajda kjerkoli želite. Tek je tako zelo priročen, saj je ugoden in dostopen.

4. S tekom boste izboljšali splošno počutje

Prvo pravilo hujšanja s telesno aktivnostjo je, da če ne boste uživali, rekreacija ne bo postala vaša dnevna rutina. Mnogi tekači so izkusili in potrdili, da tek izboljša splošno počutje. Nedavno so do istega spoznanja prišli tudi znastveniki, saj naj bi zmerna do intenzivna vadba kot je tek povzročila, da se v možganih izločajo kemikalije, ki povzročijo dobro počutje.

Kako teči?

Priporoča se, da na dan tečete vsaj 30 minut (ali več). Če ste začetnik, potem s tekom začnite postopoma, da ne bi prišlo do poškodb (tek namreč dosti bolj od hoje obremenjuje sklepe, vezi in kite). Srčni utrip naj bo okoli 220 (200) minus vaša leta (kar znaša 60 - 70% vašega max. srčnega utripa - takrat naj bi bilo hujšanje najučinkovitejše). Za začetnike je priporočljivo, da tečejo 3x na teden. Pred tekom se razgibujte 10 minut (lahko hoja), po 20-60 minutnem teku pa še 10 minut izvajajte vaje za raztezanje. Če ste popolni začetnik in ne morete neprekinjeno teči 20 minut, se priporoča, da za začetek izmenjujete tek s hojo (tecite 30 sekund, hodite 90 - cikel izmenjajte 15x ter bodite za začetek tako aktivni 30 minut).

Rezultat vsakodnevnega teka bo boljše splošno počutje, da bi shujšali pa boste morali biti aktivni vsaj 4-6 mesecev, saj naj bi do izgube kilogramov prišlo le v primeru redne vadbe zato bodite vztrajni in rezultati bodo zagotovo prišli.

Poraba kalorij pri hujšanju s tekom

Koliko kalorij boste izgubili s tekom je odvisno od vaše teže, hitrosti hoje ter naklona poti. Na hujsam.com smo pripravili online izračun porabe kalorij pri teku.

Oglejte si tudi:

Komentarji (0)