PRIJAVI SE
in sodeluj na forumu, komentiraj, ocenjuj... Registriraš se v samo 10ih sekudah!
Hujšanje

Hujšanje s plavanjem

Splošno o hujšanju s plavanjem

Plavanje je ena izmed najučinkovitejših telesnih aktivnosti za izgubo telesne teže. Z njim krepimo skoraj vse mišice v našem telesu, povišamo srčni utrip, izboljšamo splošno počutje in po vrhu vsega porabimo še veliko kalorij. Voda ustvarja upora, ki je potreben za krepitev mišic in to na način, ki najmanj obremenjuje vaše sklepe. S plavanjem boste izkoristili vse prednosti treninga za moč in kardiovaskularne vadbe. 

Hujšajte s plavanjem

Če želite s plavanjem učinkovito hujšati, si morate najprej postaviti cilj, koliko želite shujšati. Recimo, da želite shujšati 0.5kg na teden oz. 7kg v 3 mesecih. Za izgubo 0.5kg na teden morate porabiti 3500 kalorij oz. 500 kalorij na dan manj od vaše dnevne telesne kalorične potrebe. Koliko kalorij na dan potrebuje vaše telo lahko preverite s kalkulatorjem kalorij. Več o kalorijah si lahko preberete v članku kako shujšati. Z eno uro intenzivnega plavanja boste porabili kar 600 kalorij. Z manj intenzivnim okoli 350 kalorij. Najbolje bi bilo, da bi plavali vsak dan po 1h, ker pa je časovno to težko izvedljivo, se potrudite in plavajte vsaj 5 dni v tednu. Če ste začetnik, se priporoča, da prva 2 tedna plavate po 2-3 dni na teden. Trening začnite s plavanjem štirih dolžin bazena. Po potrebi se za vsako preplavano dolžino na robu bazena spočijte. Po prepalavnih 4 dolžinah se spočijte za 30 sekund. Vajo ponovite od 4 do 10 krat. 

Plavalne tehnike

Poznamo 4 plavalne tehnike: kravelj, prsno, hrbtno in delfin. Vsaka od teh plavalnih tehnik vpliva na mišice na drugačen način zato v trening vključite vse štiri. Na ta način boste porabili več kalorij in bolje stimulirali vaše mišice. Priporoča se, da izmenjujete iztenzivno z manj intenzivno vadbo kar pomeni, da poskusite dolžino, dve preplavate s polno močjo nato pa srčni utrip zmanjšati z manj intenzivnim plavanjem. V treninig ne pozabite vključiti tudi vzdržljivostnih intervalov pri katerih brez počitka preplavate nekaj dolžin pri zmernem tempu. 

Ostale kolisti rednega plavanja

S plavanjem ne boste samo porabili veliko kalorij in posledično shujšali ampak boste deležni še veliko ostalih koristi:

  • izboljšalo se bo vaše splošno počutje
  • izboljšala se bo gibčnost telesa, krepile se bodo mišice in splošna telesna pripravljenost
  • redni plavalci naj bi živeli občutno dlje od neplavalcev oz. tistih, ki so telesno neaktivni
  • izkazalo se je, da so tisti, ki redno plavajo biološko za kar 20 let mlajši od tistih, ki ne, kar pomeni, da so krvni pritisk, nivo holesterola v krvi, kardiovaskularna učinkovitost in centralni živčni sistem na nivoju občutno mlajše osebe (raziskava American College of Sports Medicine Conference)

Komentarji (0)